Του Περικλή Ροδάκη συγγραφέα Ιστορικού

Η μάχη της Μεγιδδώ είναι η περίφημη Αρμαγεδδών που αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ως η έσχατη μάχη που θα κριθούν οι άνθρωποι στη Δευτέρα Παρουσία. Η μάχη της Μεγιδδώ θεωρήθηκε ως καταλυτική ενός κόσμου. Και αυτή χρησιμοποιεί στην Αποκάλυψη ο Ιωάννης σαν εικόνα της μάχης που θα κρίνει τη Δευτέρα Παρουσία.

Το κείμενο που παραθέτουμε είναι ένα είδος «αυτοβιογραφικού» κειμένου ενός κατώτερου αξιωματούχου της Άνω Αιγύπτου που έκανε καπετάνιος σε πλοίο του Νείλου στα χρόνια που Φαραώ είναι ο Άμωσης (Άχμωσις) Α’ (κάπου μεταξύ του 1570 και του 1545 π.Χ.). ο Άμωσης είναι ο τελευταίος Φαραώ της 17ης δυναστείας ή ο πρώτος της 18ης. Άλλοι το κατατάσσουν στην πρώτη και άλλοι στην δεύτερη δυναστεία. Ο ίδιος πήρε μέρος και στις εκστρατείες του Τούθμωση Α’(1528-1510 π.Χ.). Και ο Αιγύπτιος που κατέγραψε όλα όσα αναφέρονται πιο κάτω λέγεται επίσης Άμωσης (Άχμωσις).

Ο διοικητής του πληρώματος ενός πλοίου, ο Άμωσης, γιος Εμπέν, ο θριαμβευτής σας λέω: Μιλώ σε σας, σ' όλη την ανθρωπότητα για να μάθετε την τύχη που γνώρισα. Έχω τιμηθεί με χρυσό εφτά φορές μπροστά σ' ολόκληρη τη χώρα και για τον ίδιο λόγο έλαβα αρσενικούς και θηλυκούς δούλους, πράγματα που τα έχω επενδύσει σε πάρα πολλά χωράφια (1). Η φήμη ενός γενναίου άντρα που αποκτήθηκε με τα έργα του δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ σ' αυτή τη χώρα. Και μιλάει με αυτά τα λόγια.

Μεγάλωσα στην πόλη Ελ-Κάμπ ο πατέρας μου ήταν στρατιώτης του βασιλιά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου Σενκέν Ρέ! (2) Το όνομα του ήταν Μπέμπε και ήταν γιος της Ροονέτ. Ύστερα υπηρέτησα και εγώ ως στρατιώτης στη θέση του στο πλοίο «Άγριος Ταύρος» στα χρόνια του αφέντη των Δύο Χωρών, Νέμπεχτί Ρέ (3) του θριαμβευτή (4) όταν ήμουν ακόμα παιδί, πριν να νυμφευτώ γυναίκα, και κοιμόμουνα σε δικτυωτή αιώρα (5). Αλλά όταν έστησα το δικό μου σπιτικό, πέρασα στο πλοίο «Βόρειος» επειδή ήμουνα γενναίος. Έτσι συντρόφευα τον Ανώτατο Άρχοντα - ο θεός να του χαρίζει ζωή, ευδαιμονία και υγεία - πεζός ακολουθώντας το πολεμικό του άρμα (6) στην εκστρατεία. Όταν πολιορκούσαμε την πόλη Άβαρη, έδειξα γενναιότητα ως πεζός μπροστά στη Μεγαλειότητά του τότε τοποθετήθηκα στο πλοίο «Εμφάνιση στη Μέμφιδα». Τότε πολέμησα με το πλοίο στο κανάλι Πά-Ντιένκου της Άβαρης. Τότε έπιασα έναν αιχμάλωτο και του έκοψα το κεφάλι (7). Το γεγονός έγινε γνωστό στον βασιλιά από τον κήρυκα και εκείνος μου έδωσε το χρυσό παράσημο γενναιότητας. Ύστερα ξαναπολέμησα σ' αυτό το μέρος και τη φορά αυτή σκότωσα έναν άλλο από τους εχθρούς και του έκοψα το κεφάλι και μου δόθηκε ξανά το χρυσό παράσημο.

Ύστερα πολέμησε στην Αίγυπτο που είναι νότια αυτής της πόλης (8). Τότε έπιασα έναν ζωντανό αιχμάλωτο. Κατέβηκα στο νερό- είχε δίπλα από την πόλη (9)-, διέσχισα το νερό και τον κατέβασα κάτω. Έκανα αναφορά στον κήρυκα του βασιλιά. Για το γεγονός αυτό πήρα και άλλο χρυσό παράσημο. Τότε λεηλατήθηκε η Άβαρη. Πήρα και εγώ λάφυρα από εκεί: έναν άντρα και τρεις γυναίκες συνολικά τέσσερα άτομα. Και ο βασιλιάς μου τους παραχώρησε για δούλους μου (10).

Ύστερα πολιορκήθηκε η Σαρουχέν για τρία χρόνια (11). Ύστερα η μεγαλειότητα του τη λεηλάτησε. Πήρα και γω λεία από εκεί: Δύο γυναίκες και ένα υποθήκευμα. Μου ξαναδόθηκε το χρυσό παράσημο και η λεία μου δόθηκε για δούλους μου. Αφού η μεγαλειότητά του σκότωσε τους Ασιάτες έπλευσε γρήγορα προς το νότο στο Χέντι-Χεν νεφέρα... Ύστερα από αυτό (ο Τούθμωσης Α’) προχώρησε προς τη Ρετενού (12) για να ησυχάσει τον κόσμο στις ξένες χώρες. Η μεγαλειότητα του έφτασε στο Ναχαρίου (13) και η μεγαλειότητα του- ο θεός να του χαρίζει ζωή ευτυχία και υγεία- ανακάλυψε ότι ο εχθρός (14) εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης. Και τότε η μεγαλειότητα του έκανε μεγάλη σφαγή σ' αυτούς. Αμέτρητοι ήταν οι ζωντανοί αιχμάλωτοι που συνέλαβε η μεγαλειότητά του μετά τη νίκη του.
Εγώ τότε ήμουνα στην εμπροσθοφυλακή του στρατού μας (15) και η μεγαλειότητα του είδε πόσο γενναίος είμαι. Έπιασα ένα ολόκληρο άρμα με το άλογο και κείνον που ήταν πάνω ζωντανό. Και το παρουσίασα στη μεγαλειότητά του, και κείνος μου έδωσε και πάλι το χρυσό παράσημο(16).

Η ασιατική εκστρατεία του Τούθμωση Γ' 

(Η μάχη της Μεγιδδώ)

Ο Τούθμωσης Γ' γύρω στα (1490-1436 π.Χ.) είναι ο Φαραώ κατακτητής που δημιούργησε μια Ισχυρή Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία που κράτησε κοντά ένα αιώνα. Για είκοσι χρόνια έκανε εκστρατείες στην Ασία σχεδόν κάθε χρόνο. Μερικές από τις εκστρατείες του είχαν για συνέπεια σκληρή μάχη, ενώ οι άλλες ήταν απλός περίπατος επίδειξης δύναμης. Έχουμε λεπτομερή περιγραφή της μάχης που έγινε στη Μεγιδδώ της Παλαιστίνης όπου ο Τούθμωσης Γ’ χτύπησε την κύρια δύναμη των Ασιατών δηλαδή των (Υξώς) που είχαν εκδιωχθεί από την Αίγυπτο και είχαν εδραιωθεί στην Παλαιστίνη. Το «Χρονικό» της μάχης της Μεγιδδώς ήταν χαραγμένο στα τείχη του ιερού του Κάρνακ, αφιερωμένη στο θεό Άμμωνα Ρά που τους χάρισε τη νίκη.
Ο Ώρος ο Πανίσχυρος Ταύρος εμφανίστηκε στις Θήβες (ο Τούθμωσης Γ’).

Η μεγαλειότητα του διέταξε να γράφουν[ οι νίκες του που του χάρισε ο πατέρας του Άμμωνας πάνω] σε μνημείο στο ιερό που η εξοχότητα του κατασκεύασε [ για τον πατέρα του Άμμωνα, με σκοπό να καταγραφεί] κάθε ξεχωριστή εκστρατεία με τη λεία που [ η μεγαλειότητα του] έφερε [από εκεί και τις οφειλές] κάθε [ ξένης χώρας που ο πατέρας του Ρά του χάρισε. Τον 22ο χρόνο, τέταρτο μήνα της δεύτερης εποχής και την 25η ημέρα (17). [Η μεγαλειότητα που πέρασε το οχυρό] Σίλε (18) κατά την πρώτη νικηφόρα εκστρατεία [που έκανε η εξοχότητά του για να εκτείνει ] τα σύνορα της Αιγύπτου με τη γενναιότητα [τη νίκη, τη δύναμη και τη δικαίωση της]. Και αυτό κράτησε [πολλά] χρόνια... λεηλάτησε κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι άνθρωποι έγιναν [υποτελείς] του... Αλλά λίγο μετά η φρουρά που βρισκόταν σ' αυτήν την πόλη του Σαρούχεν κινήθηκε από το Ιούρσα ως το άλλο άκρο της γης (19), επειδή όλη η η είχε ξεσηκωθεί εναντίον της μεγαλειότητάς του.

Τον 23ο χρόνο την πρώτη του μήνα της τρίτης εποχής την τέταρτη ημέρα από τη γιορτή της στέψης του βασιλιά - και έφτασε μακριά στην πόλη «Αυτή που κατέλαβε ο Κύριος» [από την οποία βγαίνει το Συριακό όνομα] Γάζα(20).

[Χρόνος 23ος] 1η του μήνα της τρίτης εποχής ημέρα 5η αναχώρησε από αυτό το μέρος με γενναιότητα [νικηφόρα] με όλη του τη δύναμη και με πλήρη δικαίωση με σκοπό να ανατρέψει αυτόν τον άθλιο εχθρό (21) και να επεκτείνει τα όρια της Αιγύπτου, με βάση τις διαταγές του πατέρα του Άμμωνα Ρά [του γενναίου] και νικηφόρου ότι θα τον νικούσε. 

Χρόνος 23ος, 1η του μήνα της τρίτης εποχής, 16η (22) ημέρα βρισκόταν μακριά στην πόλη Γιεχέμ. [Η μεγαλειότητά του] έδωσε διαταγή να συγκεντρωθεί ο νικηφόρος στρατός του και τους είπε τα εξής: «Αυτός [ο άθλιος] εχθρός του Καντές έφτασε εδώ και κατέλαβε, τη Μεγιδδώ. Και βρίσκεται [εδώ] αυτή τη στιγμή. Συγκέντρωσε γύρω του τους ηγεμόνες [όλων] των ξένων χωρών που ήταν υποτελείς στην Αίγυπτο και τους ηγεμόνες από τις μακρινές χώρες σαν εκείνες της Ναραχίμ και των Μι[ταννίζ] και ανάμεσα τους οι Χουρρού (Χουρρίτες), ο Κόντ, με τα άλογα τους και τους στρατούς τους και [τους λαούς τους] και είπε -έτσι έγινε γνωστά- θα περιμένω [εδώ] στη Μεγιδδώ [να] να πολεμήσω ενάντια στη μεγαλειότητα του. Μπορείτε να μου πείτε [τι λέει η καρδιά σας];» (23)

Και αυτοί είπαν μπροστά στη μεγαλειότητά του: « Και γιατί θα πρέπει να προχωρήσουμε σ' αυτό το [δρόμο] που είναι τόσο στενός; Μας [είπαν] ότι ο εχθρός βρίσκεται εδώ και μας περιμένει [στο απέναντι μέρος και εκεί] γίνεται όλο και πιο πολυάριθμος. Και δεν θα βρεθούμε μπροστά άλογο [με άλογο και στρατός με στρατό και το ίδιο λαός με λαό;] Και θα συμβεί να πολεμάει μπροστά η εμπροσθοφυλακή μας, ενώ η [οπισθοφυλακή μας] θα περιμένει εδώ στην Αρούνα χώρα να μπορεί να πολεμήσει; (24) Λοιπόν υπάρχουν δύο (άλλοι) δρόμοι εδώ. Ο ένας απ' αυτούς που περνάει [στα ανατολικά μας] μας βγάζει στην Ταανάχ. Ο άλλος είναι στα βόρεια στο Ντζέφτι (25) και οδηγεί στα βόρεια της Μεγιδδώ. Ας προχωρήσει ο νικηφόρος μας Κύριος μέσω ενός [από τα δυο] μονοπάτια που είναι [ικανοποιητικά] γι' αυτόν, αλλά μη μας οδηγείς στο δύσκολο μονοπάτι».

Οι αγγελιοφόροι [έφεραν ειδήσεις για τον άθλιο εχθρό και η συζήτηση συνεχίστηκε] πάνω [στο] θέμα για το οποίο μιλούσαν πριν. Αυτό που ειπώθηκε από την Αυτού Μεγαλειότητα της Αυλής - οι θεοί να του χαρίζουν ζωή ευημερία και υγεία- (26) Αυτά: [ορκίζομαι], όπως ο Ρά με αγαπάει όπως ο πατέρας μου ο Άμμωνας με ευνοεί, όπως τα [ρουθούνια μου] αναζωογονούνται με ζωή και ικανοποίηση, η μεγαλειότητά μου θα προχωρήσει στο δρόμο την Αρούνα! Όσοι θέλετε από σας πηγαίνετε σ' αυτούς τους δρόμους που είπατε και όποιοι από σας θέλετε ακολουθείστε τη μεγαλειότητά μου! Ίσως μου πούνε «Στάσου» αν αυτοί οι εχθροί που είναι μισητοί στο Ρά, αναγκάσουν τη μεγαλειότητα σου να πάρει άλλο δρόμο επειδή μας φοβήθηκε «αυτό ασφαλώς θα πουν».

Και είπαν ακόμα μπροστά στη Μεγαλειότητά του. «Ας ενέργησε ο Άμμωνας, ο Κύριος των θρόνων των Δυο Χωρών, ο Πρόεδρος του Κάρνακ [σύμφωνα] με τη δική του θέληση! Λοιπόν, θα ακολουθήσουμε τη μεγαλειότητά σου οπουδήποτε και αν πάει η [μεγαλειότητά σας, γιατί ο υπηρέτης θα πρέπει να ακολουθεί τον Κύριό του».

[Και τότε η αυτού μεγαλειότητα απευθύνθηκε σ' όλο το στρατό: «Ακολουθείστε [με γρήγορο βήμα το νικηφόρο Κύριο σας] σ' αυτό το δρόμο που φαίνεται πολύ [στενός]». Σκεφτείτε ότι η μεγαλειότητά του πήρε όρκο λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω [στο νικηφόρο μου στρατό] να προχωρήσει μπροστά από τη μεγαλειότητά μου σ' αυτό το σημείο». Η μεγαλειότητά του αποφάσισε ότι αυτός ο ίδιος θα μπει επικεφαλής του στρατού του. Όλοι έλαβαν γνώση της διαταγής του για πορεία, το άλογο ακολουθούσε το άλογο, ενώ η μεγαλειότητά του ήταν επικεφαλής του στρατού του.

Χρόνος 23ος, 1η του μήνα στην Τρίτη εποχή, 19η ημέρα (27)- ξύπνησαν στην σκηνή, στη σκηνή της ζωής - ευτυχία και υγεία έχουν- στην πόλη Αρούνα. Ύστερα προχώρησαν προς βόρεια με επικεφαλής την αυτού μεγαλειότητα κρατώντας τον πατέρα του Άμμωνα Ρά (28), Κύριο του θρόνου των Δύο Χωρών που ανοίγει το δρόμο μπροστά από τη μεγαλειότητα του (29), ενώ ο Χαρακτί έδινε θάρρος [στις καρδιές του νικηφόρου μας στρατού] και ο πατέρας μου Άμμωνας δυνάμωνε το μπράτσο [της μεγαλειότητά μου]...

Ύστερα η μεγαλειότητα [του] προχώρησε μπροστά (30) [επικεφαλής] του [στρατού του] που ήταν [προετοιμασμένος] σε πολλές παρατάξεις. [Δεν συνάντησε] πουθενά ούτε ένα [εχθρό]. Η νότια πτέρυγα του βρισκόταν στο Ταανάχ, [ενώ η] βόρεια πτέρυγα βρισκόταν στα νότια [της Κοιλάδας του Κίνα (31). Ύστερα η αυτού μεγαλειότητα συγκέντρωσε το στρατό και είπε...! Έπεσαν! Ενώ ο [άθλιος] εχθρός...[Δόξα σε σένα, δόξα] σ' αυτόν τον πανίσχυρο, [δόξα] στη μεγαλειότητα, επειδή το μπράτσο του είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο άλλου βασιλιά. Και πράγματι προστάτεψε την οπισθοφυλακή του στρατού της αυτού μεγαλειότητας του στην Αρούνα. Ενώ η οπισθοφυλακή του νικηφόρου στρατού της αυτού μεγαλειότητας εξακολουθούσε να είναι στην [πόλη] Αρούνα, η εμπροσθοφυλακή είχε βγει στην Κοιλάδα του [Κίνα] και απλώθηκε σ' όλο το στόμιο της Κοιλάδας. Και τότε είπαν στην αυτού μεγαλειότητα - να του χαρίσουν οι θεοί ζωή, ευτυχία και υγεία- « Η μεγαλειότητα του προχώρησε με τον νικηφόρο στρατό του και γέμισε την κοιλάδα. Και τώρα ο νικηφόρος μας άρχοντας, ας ακούσει και μας αυτή τη στιγμή ας προσέξει και μας στην οπισθοφυλακή του στρατού του και το λαό. Όταν θα φτάσει και η οπισθοφυλακή, στο ανοικτό μέρος, θα πρέπει να πολεμήσουμε τους ξένους και δεν θα έχουμε πια κανένα φόβο στην καρδιά μας για την οπισθοφυλακή του στρατού μας». Η αυτού μεγαλειότητα σταμάτησε λίγο έξω [κάθισε] εκεί και κοιτούσε την οπισθοφυλακή του νικηφόρου στρατού. Ύστερα οι [άρχοντες] σταμάτησαν να έρχονται από το μονοπάτι όταν η σκιά είχε γυρίσει στο αντίθετο (32). Η αυτού μεγαλειότητα έφτασε στα νότια της Μεγιδδώ στις όχθες του μικρού ποταμού Κίνα, όταν σήμανε η έβδομη ώρα της ημέρας. Τότε στήθηκε εδώ ένα στρατόπεδο για τη μεγαλειότητα του και κείνος μίλησε σ' ολόκληρο το στρατό [και είπε] « Ετοιμάστε τα όπλα σας αφού ο μοναδικός (33) θα μπει στη μάχη μ' αυτό τον άθλιο εχθρό πρωί-πρωί, επειδή ένας είναι....!» Έμεινε σε ειδικό χώρο ζωής, ευδαιμονίας και υγείας. Φρόντισε για τους αξιωματούχους του. Έδωσε τροφή στους ακολούθους του. Έβαλε σκοπιές και τους είπε: «Να είστε προσεκτικοί, να είστε άγρυπνοι».


Στη σκηνή της ζωής της ευδαιμονίας και της υγείας αγρυπνούσαν. Και κείνοι πήγαν να πουν στη μεγαλειότητα του. « Η έρημος είναι ήσυχη, το ίδιο και οι φρουρές στα νότια και στα βόρεια» (34).

Τέλος Α' Μέρους 

Διαβάστε το Β' Μέρος ΕΔΩ
Share To:
Next
Newer Post
Previous
This is the last post.

Arkoleon

Post A Comment: